Guslarsko Veče na Palama - Koncert
  • Trenutno 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rejting: 0.0 od 0 votes
Wednesday, 15. February 20:30 Komentar

Koncerti Dešavanja Pale Bosnia-Herzegovina


Izvođači: Milos Kovacevic
Lokal: Kulturni centar
Adresa: Pale, Srpskih ratnika 4
Informacije: 069884215
Rezervacije:
Cena ulaznice: Besplatno

U okviru manifestacije „Ljetna scena u Palama“ večeras je u Kulturnom centru Pale održano guslarsko veče.

Nastupilo je 13 guslara, a publici su se predstavili i  pjesnici, besjedničari i zdravičari.

Predsjednik guslarskog društva „Starina Novak“ iz Pala Zoran Golubović podsjetio je da društvo ove godine obilježava značajan jubilej – 40 godina njegovanja tradicije.

Večeras ste bili u prilici da vidite i mlade momke kojima sve ovo treba da ostane, koji će produžiti tradiciju i kulturu, koju Srbi na neki način gube. Gusle su instrument, ali i kultura, tradicija i istorija srpskog naroda. Naše društvo je okrenuto prema omladini, pa ste večeras bili u prilici da čujete i mladu pjesnikinju koja je izdala dvije knjige, mladog fluraša koji je prošle godine bio i „Prva frula Srbije““, izjavio je Golubović.

Narodni guslar i član guslarskog društva „Starina Novak“ Rade Vuković, kaže da ga je oduvijek privlačila srpska istorija, tradicija i epska junačka pjesma.

Još kao dječak u Sarajevu sam počeo da slušam gusle i da vježbam guslanje. Pošto tada nije bilo guslarskih društava, nije se moglo napredovati kao u današnje vrijeme“, rekao je Vuković i istakao da se danas gusle ne cijene.

Sve je manje publike na guslarskim večerima, omladina više značaja pridaje stranoj muzici. Gusle su toliko zapostavljene da ih nema ni u školama. Djeca ne mogu da znaju šta je sačuvalo srpsku istoriju. Trebalo bi da imamo najmanje 50 djece koji su spremni da uče i savladaju guslarsku tehniku, i epsku poeziju. Epska pjesma je čitav jedan film“, zaključio je Vuković.

guslarsko vece

Dušan Pejić počeo je guslati prije 11 godina, a privukla ga je, kako kaže, tradicija srpskog naroda.

U mojoj porodici niko ne gusla, ali svi vole da slušaju gusle, tako da sam od malih nogu imao priliku da ih slušam. Moj otac je često bio voditelj programa na guslarskim večerima, pa sam uz njega često imao priliku da upoznam guslare iza scene, to me je i privuklo“, rekao je Pejić.

U okviru manifestacije „Ljetna scena u Palama“, sutra će u KC Pale od 20:00 časova, ljubitelji pozorišta biti u prilici da pogledaju predstavu „Skadarlijska noć“ u izvođenju Studentskog pozorišta.

 
Galerija slika
Korisnik još uvek nije popunio svoj album
Utisci o događaju
Utisci o događaju

Uloguj se ili se registruj da pošaljes komentar.
Najnoviji članovi

Najnovije radio stanice

Najnovije MP3 matrice
Prljavo Kazaliste - Zaustavite Zemlju
Sanja Stojanovic - Kazu Da Sam Luda
Indexi - Bacila Je Sve Niz Rijeku
Natasa Bekvalac - Dve Pilule
Osvajaci - Marija
Makedonska - Blagujno
Zorica Brunclik - Kosava
Stevan Andjelkovic - Cvece Za Nju (Back Vocal)
Aca Lukas - Ne Pitaj Me (Back Vocal)
Vesna Pisarovic - Poslije svega (Back Vocal)