Guslarcko veče - Koncert
  • Trenutno 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rejting: 0.0 od 0 votes
Monday, 09. January 18:00 Komentar

Dešavanja Festivali Banja Luka Bosnia-Herzegovina


Izvođači: Milos Sojic, Milos Kovacevic
Lokal: Kulturnom centru Pale, Banja Luka
Adresa: Banja Luka, Srpskih ratnika 4
Informacije: 067315242
Rezervacije:
Cena ulaznice: Besplatno

Guslarsko veče održano je u Kulturnom centru Pale, a u programu su učestvovali i guslari iz društava "Filip Višnjić" iz Istočnog Novog Sarajeva i "Romanija" sa Sokoca, muška i ženska izvorna grupa Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Mladost" sa Pala, duet frule braća Njegoš i Miloš Blagojević, kao i pjesnik Saša Nikolić.

Predsjednik Guslarskog društva "Starina Novak" Zoran Golubović kaže da se guslarsko veče održava 22. put, i to svake godine između dva Božića.

On je napomenuo da su svečanosti prisustvovali i mnogobrojni gosti, a nastupili su i mladi članovi ovog društva.

Golubović je istakao da su guslari pjesmom govorili i kada su svi ćutali, braneći Republiku Srpsku, srpsku tradiciju i kutluru.

Kroz društvo "Starina Novak" prošlo je, kako je rekao, oko 240 članova, a trenutno ih je 80. "Od toga 18 je guslara koji nastupaju na svim manifestacijama, tako da smo večeras dodijelili priznanja onima koji su to najviše zaslužili", navodi on.

Prema njegovim riječima, podijeljeno je 12 zahvalnica, četiri povelje i tri nagrade - gusle sa orlom.

Književnik i pjesnik Saša Nikolić rekao je da mu je kao epskom pjesniku čast i zadovoljstvo što je učestvovao u programu povoodm 40 godina postojanja Guslarskog društva i krsne slave Republike Srpske.

On je dodao da je Dan Republike mnogo značajan, posebno na Palama, gdje je ona rođena i nastala, tako da sam recitovao pjesmu o Republici koja je na Međunarodnom takmičenju u Ljubljani prošle godine osvojila nagradu.

Narodni guslar Žarko Milić iz Beograda rekao je da mu je čast što slave Dan Republike Srpske jer je i sam učestvovao u njenom stvaranju, i da je večeras otpjevao pjesmu iz toga vremena sa ratišta.

On kaže da gusle nemaju politiku, već služe da narod razgovara, da se svi druže da bi tradiciju prenijeli i na najmlađe.

Guslar Boško Vujačić istakao je da je istorija ispjevana u pjesmama i da su to sve primjerni čojstva, junaštva koji se moraju njegovati.

On naglašava da su gusle sačuvale riječ narodnu, ali da se danas sve više koristi savremena tehnika i tehnologija. "Ne smijemo dozvolili da nas progutaju savremeni trendovi, već da se vratimo jeziku, tradiciji i usmenom predanju, jer je ono tačnije od pisane istorije", navodi Vujačić.

Specijalni gosti guslarske večeri bili su Boško Vujačić, Žarko Milić i Slavko Aleksić, Milos Sojic, Boško Golijanin, Nemanja Timotija, Dušan Pejić, Luka Blagojević, Petronije Čolaković, Milovan Srdanović, Dragislav Gorančić i mnogi drugi.

 
Galerija slika
Korisnik još uvek nije popunio svoj album
Utisci o događaju
Utisci o događaju

Uloguj se ili se registruj da pošaljes komentar.
Najnoviji članovi

Najnovije radio stanice

Najnovije MP3 matrice
Prljavo Kazaliste - Zaustavite Zemlju
Sanja Stojanovic - Kazu Da Sam Luda
Indexi - Bacila Je Sve Niz Rijeku
Natasa Bekvalac - Dve Pilule
Osvajaci - Marija
Makedonska - Blagujno
Zorica Brunclik - Kosava
Stevan Andjelkovic - Cvece Za Nju (Back Vocal)
Aca Lukas - Ne Pitaj Me (Back Vocal)
Vesna Pisarovic - Poslije svega (Back Vocal)