Potrebna dokumenta za dobijanje vize

savar
Postovi: 15
Pridružio se: Sre Avg 10, 2016 4:00 am
Ukupno: Locked
Kontakt:

Potrebna dokumenta za dobijanje vize

Postod savar » Uto Avg 23, 2016 5:48 am

Mora se aplicirati preko interneta na adresi https://visa4uk.fco.gov.uk/ a zatim i na https://uk.tlscontact.com/rs/beg/page.php?pid=home . Zvanični vodič se nalazi na https://uk.tlscontact.com/rs/BEG/page.php?pid=procedure i detaljno na https://uk.tlscontact.com/rs/BEG/res/up ... A_0815.pdf

Prijavljivanje:

1. Registracija na portalu www.visa4uk.fco.gov.uk/
2. Popuniti formular na engleskom jeziku na portalu
3. Platiti taksu za vizu preko portala
4. Odštampati zahtev i potvrdu preko navedenog portala
5. Zakazati termin u aplikacionom centru kroz portal
6, Zapisati GWF broj
6. Registrovati nalog na sajtu aplikacionog centra https://uk.tlscontact.com/rs/BEG/register.php (obavezan korak bez kog nije moguće predati zahtev) i (opciono) dovršiti zakazivanje dodatnih usluga.

Potrebna dokumenta:

Osim odštampanog formulara, pasoš koji važi 6 meseci i ima list koji je čist sa obe strane, sve prethodne pasoše, 2 fotografije isključivo sa belom pozadinom načinjene u prethodnih 30 dana, dokaz o sposobnosti da se izdržavate tokom putovanja npr. izvod iz banke ili dokazi o platama za prethodnih 6 meseci, plan putovanja.

Drugi primeri dokumenata - https://www.gov.uk/government/uploads/s ... uments.pdf

Za turističke posete: potvrda o rezervaciji hotela (ili vaučer agencije)
Za zaposlene: potvrda o zaposlenju, odobrenom odmoru, mesečnoj plati, kopija radne knjižice i original na uvid
Za studente: kopija indeksa (original indeksa na uvid) i potvrda fakulteta o redovnom / vanrednom studiranju
Za nezaposlene: potvrda o zaposlenju supružnika ili roditelja, potvrda o primanjima od izdavanja prostora poput ugovora, priznanica i sl.
Za preduzetnike: potvrda o stanju na ličnom deviznom računu, potvrde o prometu na računima firme, dinarski i devizni računi, izvodi iz banke za poslednja 2 meseca (izvodi koji vam stižu na mail su skroz ok), potvrda o plaćenom porezu iz Poreske uprave, potvrda o registrovanoj firmi iz APR-a
Za tranzit: kopija vize za sledeću destinaciju, avio rezervacija ili kopija avionske karte. Tranzitna viza nije potrebna ako tranzitirate ka SAD, Kanadi ili Australiji, imate njihovu validnu vizu, i ne zadržavate se duže od 24 sata na aerodromu.
I još: pozivno pismo sponzora (osobe kod koje ćete biti, ne mora biti britanski državljanin, važno je da boravi tamo), dokaz o njegovom legalnom boravku u Britaniji, kopija pasoša sponzora, ukoliko se ide u posetu nekoj instituciji - pozivno pismo sa njihovim memorandumom.

Sva relevantna dokumenta moraju imati prevod na engleski. Prevod mora imati datum u formatu DD/MM/YYYY, potpis prevodioca i kontakt telefon. Prevod mora biti overen ali to ne mora biti sudski tumač, potrebno je da se radi o osobi ozbiljne profesije a kao primer su dati bankari, odbornici, zubari, policajci, advokati, profesori a postoji i uslov da osoba nije u srodstvu, da ne živi na istoj adresi na kojoj i vi i da niste u vezi. Na prevodu bi trebalo da bude napisano "true and accurate translation of the original document".

Eventualna dodatna pitanja i zahtevi će vam stići na e-mail. Nakon što bude doneta odluka i pasoš bude u viznom centru dobićete obaveštenje na e-mail.

Prosečno trajanje obrade zahteva možete proveriti na visa-processingtimes.homeoffice.gov.uk/y/belgrade-serbia/visits-visas/all

Postoje dva tipa tranzitne vize, aerodromska i obična. Nova pravila su ustanovljena 1. decembra 2014. Aerodromska se vadi za tranzit koji ne uključuje napuštanje tranzitne zone aerodroma u Londonu ili Mančesteru ka destinacijama izvan UK i Irske tokom istog dana. Izuzeti od ove vize su nosioci važeće vize ili boravišne dozvole Australije, EEA, Kanade, Novog Zelanda ili SAD. Obična tranzitna viza se vadi ukoliko postoji potreba za napuštanjem aerodromske zgrade (isključivo u cilju tranzita npr. da bi se došlo do drugog aerodroma) pod uslovom da je let ne kasnije od 23:59 sledećeg dana. Izuzeti od ove vize su nosioci važeće vize Australije, Kanade, Novog Zelanda ili SAD ali isključivo ukoliko putuju ka ovim destinacijama ili iz njih i ukoliko u njima nisu proveli više od 6 meseci kao i nosioci boravišne dozvole tih država. Elektronske vize nisu prihvatljive za ovaj vid tranzita već samo za aerodromski i to samo ukoliko avio kompanija može da potvrdi elektronsku vizu.
Sava Randjelovic

Povratak na “United Kingdom”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost