Belgijska radna i boravisna viza

milicas
Postovi: 7
Pridružio se: Pon Avg 01, 2016 12:23 am
Ukupno: Locked
Kontakt:

Belgijska radna i boravisna viza

Postod milicas » Sre Avg 31, 2016 9:27 am

Pozdrav! Muz mi je dobio ponudu za posao u Belgiji, kompanija za koju bi trebalo da radi mu garantuje za radnu i boravisnu vizu, tako za njega nece biti problema oko dobijanja njegovih papira.

Pitanje glasi: kakva bi bila procedura za dobijanje radne i boravisne vize za mene kao njegovog bracnog partnera? Dobili smo gomilu kontradiktornih informacija. Ako neko ima iskustva sa ovim problemom, zelela bih da mi predoci neke smernice. Hvala!
anaz
Postovi: 7
Pridružio se: Pon Mar 14, 2016 3:44 pm
Ukupno: Locked
Kontakt:

Re: Belgijska radna i boravisna viza

Postod anaz » Sre Avg 31, 2016 9:30 am

Nisam ekspert za takva pitanja ali zivim u Belgiji i znam priblizne situacije.
Boravisna viza za tebe nece biti problem, preko muza, a kada je u pitanju radna dozvola, moraces prvo da nadjes poslodavca koji ce da je izvadi za tebe. To sto tvoj suprug radi ovde, ne garantuje ti da ces dobiti preko njega radnu dozvolu. Srecno!
mitarz
Postovi: 7
Pridružio se: Pon Mar 14, 2016 7:57 pm
Ukupno: Locked
Kontakt:

Re: Belgijska radna i boravisna viza

Postod mitarz » Sre Avg 31, 2016 9:39 am

Inace, u zemljama Sengenskog sporazuma, procedura je sledeca:

Kada tvoj supruznik u Belgiji dobije boravisnu i radnu dozvolu, treba da ode u Odeljenje za strance i trazi od policije odobrenje za "pridruzivanje clanova porodice". Uz zahtev prilazes kopiju svoje boravisne dozvole, potvrdu o primanjima, o tome gde stanuje, to ti je ugovor o zakupu stana. Posle toga, policija daje njemu i salje kopiju tog odobrenja u njihovu ambasadu u Beogradu, na osnovu cega ti dobijas vizu za ulazak u Belgiju i boravak za odredjeni period, maksimalno do duzine trajanja boravka tvog supruga. Ako zelis ostati duze od 90 dana, nakon dolaska tamo, odes u policiju i dobijes boravak na osnovu braka. Ako kasnije i ti nadjes posao, trazi promenu tipa dozvole za boravak koja je nezavisna od supruga.
Korisnikov avatar
alekb
Postovi: 6
Pridružio se: Sre Avg 03, 2016 4:00 am
Ukupno: Locked
Kontakt:

Re: Belgijska radna i boravisna viza

Postod alekb » Sre Avg 31, 2016 9:42 am

Prijatelj mi je rekao da ti kao bracni drug imas pravo na pola radnog vremena, legalno. Uglavnom, kao sto je vec receno, prvo on dolazi, aplicira za boravisnu dozvolu, ceka par meseci pa dolazis ti i apliciras takodje. Bez ikakvih problema, samo treba da cekas :)
petarp
Postovi: 6
Pridružio se: Pon Mar 14, 2016 3:12 pm
Ukupno: Locked
Kontakt:

Re: Belgijska radna i boravisna viza

Postod petarp » Sre Avg 31, 2016 9:48 am

Jedna mala ispravcica, bez ljutnje. Kada se nadje posao, ne dobija se radna dozvola vec boravisna KARTA, koja traje 5 godina i obnavlja se i vazi od trenutka nastanjenja, dok doravisna dozvola vazi godinu dana od trenutka dobijanja same dozvole. Boravisna karta se oduzima u slucaju da osoba koja poseduje tu kartu, izgubi posao.
mitarz
Postovi: 7
Pridružio se: Pon Mar 14, 2016 7:57 pm
Ukupno: Locked
Kontakt:

Re: Belgijska radna i boravisna viza

Postod mitarz » Sre Avg 31, 2016 9:53 am

petarp napisao:Jedna mala ispravcica, bez ljutnje. Kada se nadje posao, ne dobija se radna dozvola vec boravisna KARTA, koja traje 5 godina i obnavlja se i vazi od trenutka nastanjenja, dok doravisna dozvola vazi godinu dana od trenutka dobijanja same dozvole. Boravisna karta se oduzima u slucaju da osoba koja poseduje tu kartu, izgubi posao.


Posto smo zasli dublje u temu, ovako znaci. Boravisna karta se dobija kada samo zivis u toj zemlji duze od, npr u Italiji duze od 6 godina, ali se razlikuje od zemlje do zemlje. Ona se obnavlja i ne vazi zauvek. Dozvola boravka za strane, postoji u vise oblika i vise duzina trajanja. Neke od njih dozvoljavaju rad, dok neke ne dozvoljavaju, neke sezonske poslove, neke za samozaposljavanje.
danilom
Postovi: 8
Pridružio se: Sre Avg 17, 2016 1:55 pm
Ukupno: Locked
Kontakt:

Re: Belgijska radna i boravisna viza

Postod danilom » Sre Avg 31, 2016 9:57 am

Boravisna karta u Francuskoj traje najduze 10 godina. Da bi je obnovio, moras stanovati u Francuskoj. Dakle, ne postoji ni jedna karta koja se obnavlja, pa cak ni licna. Nove licne traju 10 godina i posle toga se moraju obnoviti, besplatno.
Danilo Matic

Povratak na “Belgija”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost