Potrebna dokumenta za dobijanje vize

savar
Postovi: 15
Pridružio se: Sre Avg 10, 2016 4:00 am
Ukupno: Locked
Kontakt:

Potrebna dokumenta za dobijanje vize

Postod savar » Uto Avg 23, 2016 6:20 am

Korak 1: Popunite elektronsku aplikaciju za neuseljeničku vizu i odštampajte broj potvrde DS-160 (barkod) za svakog podnosioca zahteva za vizu. Kod sebe je potrebno imati pasoš, itinerer, datume prethodnih putovanja u SAD i podatke o obrazovanju i zaposlenju. Zahtev se popunjava na https://ceac.state.gov/genniv a potrebno je odštampati potvrdu

Korak 2: Platite taksu za obradu zahteva za vizu za svakog podnosioca zahteva. Ovo se vrši preko Službenog servisa za vize Sjedinjenih Američkih Država - https://usvisa-info.com/sr-RS/selfservi ... ry_welcome ili ukoliko se odlučite da platite gotovinom (knjiženje traje 2 dana) u ekspozituri Banka Intese morate odštampati nalog za plaćanje takse u PDF formatu.

Korak 3: Zakažite razgovor preko sajta Službenog servisa za vize Sjedinjenih Američkih Država. Potrebni su broj potvrde DS-160 (barkod), broj priznanice o uplati takse za obradu zahteva za vizu (korak 2) i broj pasoša. Zakazivanje je moguće izvršiti i telefonom na +381 11 30-50-550 ili na skype usvisaserbia (od 27.12.2012. ukinuto je zakazivanje preko PIN koda). Podnosioci zahteva ispod 14 i iznad 80 godina izuzeti su od dolaska u konzulat i ne moraju da zakazuju razgovor za vizu.

Podnosioci zahteva moraju dostaviti dokumentaciju koja dokazuje da imaju obaveze zbog kojih će, po isticanju odobrenog privremenog boravka, napustiti SAD. Prema zakonu, podnosilac zahteva mora da pruži dokaz o pomenutim obavezama. Neki primeri obaveza su: posao, kuća, porodica, stanje na računu u banci, tj. različiti aspekti Vašeg života kojima ste vezani za zemlju stalnog boravka: Vaša imovina, zaposlenje, društveni i porodični odnosi. Potrebno je dokazati i da raspolažete sa dovoljno novca, kojim bi pokrili troškove puta i boravka u SAD.
Pozivna pisma iz SAD nisu potrebna, po pravilu se očekuje da svaki aplikant dokaže da se samostalno kvalifikovao za vizu.

Kod poslovnih viza preporučuje se da se prilože -Pozivno pismo od firme ili škole iz SAD u kojem je navedeno ime osobe koja se poziva, svrha putovanja i datum posete; -Izjavu od institucije/kompanije iz Srbije ili iz Crne Gore koja finansira put; izjava treba da bude napisana na memorandumu i da sadrži poziciju zaposlenog, visinu zarade, dužinu staža, razlog za putovanje i dokaz da će pomenuta institucija-kompanija da pokrije troškove putovanja; -Originalnu radnu knjižicu podnosioca zahteva.

Studentima univerziteta se preporučuje da donesu dokaze svog studentskog statusa. U to spadaju potvrda sa fakulteta, indeks i spisak položenih ispita.

Na uvid je potrebno doneti sve nevažeće pasoše.

Uz zahtev mora se predati i fotografija, stara najviše 6 meseci. Fotografija je kvadratna, dimenzija 5x5 cm, u boji, na beloj ili drugoj vrlo svetloj pozadini. Lice na fotografiji ne sme biti veće od 3 cm, od vrha glave do brade, i mora gledati direktno u kameru. Moraju se videti oba uha. Podnosilac na fotografiji ne sme nositi zatamnjene naočare niti maramu, kapu ili šešir.

Dokumantacija koja se prilaže kao dodatak podacima koji su dati u zahtevu za vizu pregleda se pre nego što se podnosilac zahteva pozove na šalter za intervjue. Konzul koji vrši intervju proverava propratnu dokumentaciju i u vezi s njom postavlja pitanja ukoliko se dovedu u pitanje informacije date na formularu ili na samom intervjuu.

U najvećem broju slučajeva, odmah ćete saznati da li je vaš zahtev odobren. Postoji mogućnost da vam zatraže neke dodatne papire - za čije podnošenje nije potrebno ponovo zakazivati razgovor. Ukoliko vam je zahtev odobren, vaša viza će biti gotova narednog radnog dana, do 4 popodne. U protivnom, dobićete dokument u kome će biti naveden razlog zašto ste odbijeni. Preporučuje se da sačekate bar godinu dana pre nego što ponovo pokušate.

Troskovi: 160 $

Trajanje: do 10 godina.
Sava Randjelovic

Povratak na “SAD”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost