Stranica 1 od 1

Modulacija

Poslato: Sre Avg 17, 2016 2:05 pm
od danilom
Ovako, ja komponujem pesmu u nekom tonalitetu, neka bude E mol, melodiju pevam a akorde pratim. Ali, desi se da se pri kraju pesme odlucim za modulaciju, tj da podignem pesmu za odredjeni ton vise. Tu mi se javlja problem. Da li ima nekih pravila? Moze li se od jednog polustepena napraviti modulacija? Sta i kako dalje? Mogu li od 2 stepena, ako je poslednji akord bio E mol, ja modulacijom nastavim u G? I kako se vrsi ta modulacija?

Re: Modulacija

Poslato: Sre Avg 17, 2016 2:10 pm
od zivotak
Rekao bih da ti mesas modulaciju i transpoziciju. Modulacija je kada iz jednog tonaliteta predjes u drugi, a raspored ne mora da bude isti, dok je transpozicija pomeranje gore/dole rasporeda akorda (tonova)

Re: Modulacija

Poslato: Sre Avg 17, 2016 2:35 pm
od danilom
e bas to me zanima. Prelazak iz jednog u drugi tonalitet.
Dakle, imam pesmu u tom nekom tonalitetu. I poslednji refren zelim da dignem u drugi tonalitet. Raspored tonova (akorda) mi ne igra ulogu. Bitno mi je da naucim alteracije. Ne mogu tek tako da biram u koji cu tonalitet, mora da postoje neka pravila

Re: Modulacija

Poslato: Sre Avg 17, 2016 2:48 pm
od zivotak
Pod poredjenim pravilima, mozes otici u bilo koji tonalitet da bi to imalo nekog smisla. Modulacije su opsirne i ima na hiljade pravila.
U modernoj muzici, najvise je mozes sresti kod rock pesama, modulacija za ceo stepen vise, sto znaci da ako je pesma bila u A molu, onda modulira u H mol, ili ako je bila u D molu, modulira u E, itd.. Postoji dosta pesama sa tom forom, i super zvuci.
Modulacija se srece i u paralelnoj mol ili dur, ako si u G duru, moduliras u E mol. Ne postoji nikakvo univerzalno pravilo, jer kao sto rekoh, ima hrpa pravila kako o harmoniji, tako i o modulaciji.