Stranica 1 od 1

Problem posle zamene zica

Poslato: Pon Avg 15, 2016 6:11 am
od stefann
Reakreativno sviram gitaru, jedno 5 meseci, poceo sam bez i malo predznanja. Poceo sam da skidam neke lakse tabove, dok u vezi akorda nisam nista ni razmisljao. Pre neki dan, dosao mi je kolega da nastimuje gitaru i pukne zadnja zica haha :lol:
Uzmemo mi nov paket zica za koji se ispostavilo da nije ni priblizan kvalitetu prvogitnog. Zamenimo mi tako samo tu koja je pukla, ona najtanja. I jasno se cuje razlika, ton malo odstupa od ostalih, iako je dobro nastimovana. I tako vremenom, pukne i treca zica, ne tokom sviranja, nego kada sam pokusao sam prvi put da samostalno nastimujem. Drugar mi onda zameni sve zice. Kako je to uradio, probemi su se poceli redovno javljati. Zvuk je ocajan, zice se lako rastimaju. Akordi se ne mogu normalno izvoditi jer je prva zica ispod ostalih i trzalica je retko kad zakaci. Drugar je nasao u cudu jer je prvi put to video. Prva zica je skracena i ima 4 namoraja, druga ima 2 a treca ima 3 namotaja, cetvrta ima 3, peta 2 a zadnja ona najdeblja ima 1 namotaj. Jel to od neke vaznosti? Na poslednje tri, ima jos zice koju nismo skroz odsekti. Moze li mi neko reci gde smo pogresili? Da li ima neki tutorijal za zamenu zica posto smo sve zeznuli? I da li je mozda doslo do trosenja pragova? Posto je na najdebljoj zici 7 i 12 prag uzasno zvuci, kao da vibriraju..

Re: Problem posle zamene zica

Poslato: Pon Avg 15, 2016 6:26 am
od dusanm
Au brate, sta sve napisa ovde... Da krenem. Kada se desi da ti pukne zica, a nemas istu takvu, ne mozes tj ne smes da stavis neku random zicu, zato sto imaju zice razlicite debljine, tako i postoje razliciti kompleti zica. Kada ti jedna pukne, ili koliko god, najbolje je menjati sve od jednom. Oko civije kad moras zicu, 2-3 kruga, nema potrebe za vise. A za stimovanje, uzmes lepo stimer i nemas problema.

Re: Problem posle zamene zica

Poslato: Pon Avg 15, 2016 6:37 am
od stefann
Jeste konfuzno, ali ne znam kako drugacije da napisem :lol: :lol: Najtanja E zica je ispod ostalih, to mi najvise smeta. Sad, da li je ponovo skinuti i namotati ili je problem u kobilici? Kako se to menja? Za ostalo bih mogao reci da je okej, osim najdeblje E zice kod koje kada pritisnem osmi i dvanaesti prag, okinem zicu, onda pocinje uzasan vibrirajuci zvuk

Re: Problem posle zamene zica

Poslato: Pon Avg 15, 2016 6:52 am
od mitarz
Nisam te dobro razumeo, jesu bile 12ice na gitari a sad su neke druge ili je skroz obrnuto. No, ako su tanje zice, manja je tenzija, dok vrat vuce svoju stranu pa su zbog toga, one sada nize. Koja je gitara u pitanju? Kakve su zice bile pre toga? Deblje ili tanje?

Re: Problem posle zamene zica

Poslato: Pon Avg 15, 2016 7:07 am
od nikolav
Kazes da si pocetnik. Kupi lepo nov komplet zica, ako je u pitanju elektricna, onda 10ke, a ako je u pitanju akusticna onda 11ke i imaces dobar zvuk. Obavezno odnesi kod majstora da ti sredi podesavanja, tj da ti opusti ili dotegne sipku ako ima potrebe za tim, da ti je iskotira, u tom slucaju ti moze i kobilicu srediti ako treba, posto je, rekao bih problem u tome. Ako ti je gitara akusticna, ona ima plasticnu kobilicu, i cesto ona propada na mestu prve zice i zbog toga je niza, kao i cesalj.

U slucaju da je gitara elektricna, sve se sredi imbus kljucevima. Bolje to odnesi kod majstora, da ne petljate ni ti a ni drug. A namotaji oko civije, ako su one dobre, dovoljan ti je jedan krug, pa cak i pola ako imas sistem za zakljucavanje.